A shopkeeper earned a profit equal to cost price of 6 items while selling 36 items together. Each item is marked at 20% above the cost price. If discount given on each item is Rs. 40, then the cost price of each item is:
Let CP of each item =Rs. x
MP of each item = 1.2x
SP of each item = (1.2x - 40) ----(i)
CP of 36 items = 36x
SP of 36 items = (36x + 6x) = 42x
.'. SP of each item = 42x/36 = (7/6)*x ----(ii)
Comparing SP of (i) & (ii), (1.2x - 40) = (7/6)*x
Solving, we get x=1200
Correct Option 3)
In a bag, total of blue and red balls is equal to six times the yellow balls and blue balls are two-fifth of total of yellow and red balls. If 44 blue balls are there, then total balls in a bag are:
Dinesh was curious to know the angle between the hour and minute hands of a clock, so when he see 10:10 in a clock he calculates the shorter angle between the hands. Which of the following time will also make same angle between the hour and minute hand as calculated by Dinesh ?
At 10:10, minor angle between hour and minute hand = 120 - 10*(30/60) = 115Â°
Similarly minor angles of given times are
9:05 = 117.5Â°
5:50 = 125Â°
2:35 = 132.5Â°
8:05 = 147.5Â°
3:40 = 130Â°
6:10 = 125Â°
7:10 = 155Â°
1:50 = 115Â°
4:40 = 100Â°
Therefore, at 1:50 angle between hour and minute hand will be 115Â° which is same as the angle at time 10:10
Correct Option 8)
Out of twenty one persons, expenditure of eighteen persons is Rs. 120 each for their lunch and remaining three spent Rs. 30 more than the average expenditure of all the twenty one. The total money spent by all of them was:
Let the average expenditure by 21 persons =Rs. x
Then, x = [18*120 + 3(x+30)] / 21
21x = 2160 + 3x + 90
18x = 2250
x = 125
Total spent = 21*125 = 2625
Correct Option 7)
For selling a newly purchased phone, Pankaj mark up its price by 25% above the cost price and allows three successive discounts of 6%, 8% and 10% and suffers a loss of Rs. 542, The difference between the cost price and marked price of a phone (in Rs) is
The word DUSSEHRA has 8 letters.
3 vowel 'UEA' can be arranged at two places (begin/end) in 3P2 = 6 ways
Now remaining 5 letters 'USSHR' in which 2 letters are same can be arranged in 5!/2! = 60 ways.
Therefore total number of ways = 6x60 = 360
Correct Option 8)
In a quality check of a company, the number of items which passed the test and the number of those which failed were in the ratio 19:4. If later nine more items were tested and the number of failed items were 3 less than earlier, the ratio of items passed to failed was 29:5. The number of items which were initially tested is:
Let the number of items whch passed the test = 19x and number of failed = 4x
âˆ´ Total no. of items tested = 23x
New number of items tested = 23x + 9
New number of failed items = 4x - 3
âˆ´ New number of passed items = (23x + 9) - (4x - 3) = 19x + 12
New ratio of items passed to failed = (19x+12) / (4x-3) = 29/5
95x + 60 = 116x - 87
21x = 147
x = 7
.'. Items tested initially = 23*7 = 161
Let x 4's and y 6's are scored in an inning, then 4x + 6y = 140
Here (x,y) can have values (2,22) (5,20) (8,18), (11,16) (14,14) (17,12) (20,10) (23,8) (26,6) (29,4) (32,2) (35,0), Total 12
Thus in 12 ways 140 runs can be scored with the help of 4s and 6s only.
The person who can solve mathematical problems,can lead life easily ,Maths tellu that every problem as solution...we can find number of solutions for one problem ...Aplly it in the life also we can lead our life happily...
swetha
MATHEMATICS have Strong Heart! So only, it will face so many "PROBLEMS"!!