Jackson travels a distance of 100km in 5 hrs. How much faster in kilometer per hr, on an average, must he travel to make a journey in 5/3 hr less time?
The cost of a Book and a Notebook are 100 rupee and 40 rupee respectively. If a shopkeeper gives a discount of 10 % and 4 % in the two items respectively. Then total cost of 10 books and 4 notebooks is?
Total cost of books after taking discount of 10 % = 100 * 10 * 0.9 = 900
Total cost of notebooks after taking discount of 4 % = 40 * 4 * .96 = 153.6
Hence total cost of 10 books and 4 notebooks is = 900+153.6 = 1053.6
How many words can be formed by using all the letters of the word JEWELLER, if W and J are respectively the first and last letters of the words formed?
Let the ages of Anil and Satish be x and 5x respectively.
Then as given, 5x X x = 180
Or 5x^2 = 180, x^2 = 180/5 =36
x = 6 years
So, Anil age is 6 years and Satish age is 30 years.
After 5 years Anil age will be 11 years and Satish age will be 35 years.
Hence the ratio of their age = 35 : 11
Let the ages of Anil and Satish be x and 5x respectively.
Then as given, 5x X x = 180
Or 5x^2 = 180, x^2 = 180/5 =36
x = 6 years
So, Anil age is 6 years and Satish age is 30 years.
After 5 years Anil age will be 11 years and Satish age will be 35 years.
Hence the ratio of their age = 35 : 11
A sum of amount of money is sufficient to pay Suraj’s salary for 24 days and Devesh’s salary for 42 days. The same money is adequate to pay the salary of both for.
OPtion
1) 12 days
2) 12.5 days
3) 13.2 days
4) 14 days
5) 15.27 days
6) 18 days
7) 18.27 days
8) 19.25 days
9) 14.56 days
10) None of the above
Solution
Let the total money be Rs.x
Suraj’s 1 day salary = Rs. x/24
Devesh’s 1 day salary = Rs. x/42
(Suraj + Devesh)’s 1 day salary = Rs(x/24+x/42)
= (4x+7x)/168 =11x/168
x = 168/11 = 15.27
Money is adequate to pay the salary of both for 15.27 days.
Vijay starts a business with Rs. 15500 and was joined afterwards by Bhuppi with Rs. 12000. When Bhuppi did joins if the profits at the end of the year were divided in the ratio 4:1?
Length will be the radius, so r = 21cm
Minute hand covers 360o in 60 minutes
So in 30 minutes it covers = 180 degree
Area of arc = angle it makes/360 * πr^2
So area covered = 180/360 * 22/7 * 21 * 21 = 693cm^2