Ritika invests a part of Rs. 24,000 in 10% stock at Rs. 110 and the remainder in 15% stock at Rs. 120. If her total dividend per annum is Rs. 2700, how much does she invest in 10% stock at Rs. 110?
There are 10 numbers divisible by 10 between 1 and 100, and 14 numbers divisible by 7 between 1 and 100.
So there are 10 + 14 = 24, so 24 numbers divisible by one or the other, but this also includes every number which is divisible by both 7 and 10 twice.
Only one such number between 1 and 100 which is divisible both by 7 and 10 is 70
An alphanumeric character is randomly selected from following quote:
"There is only one happiness in life:
to love and be loved."
What is the probability that its one of following characters: l, o, v, e?
Note: Alphanumeric character means alphabet or number. Space and other characters should be ignored.
VALENTINES
Lets arrange the letters alphabetically = AEEILNNSTV
Words starting with A = 9!/(2!*2!) = 90720
Words starting with E = 9!/(2!) = 181440
Words starting with I = 9!/(2!*2!) = 90720
Words starting with L = 9!/(2!*2!) = 90720
Words starting with N = 9!/(2!) = 181440
Words starting with S = 9!/(2!*2!) = 90720
Words starting with T = 9!/(2!*2!) = 90720
Words starting with VAE = 7!/(2!) = 2520
Words starting with VAI = 7!/(2!*2!) = 1260
Words starting with VALEE = 5!/(2!) = 60
Words starting with VALEI = 5!/(2!) = 60
Words starting with VALENE = 4! = 24
Words starting with VALENI = 4! = 24
Words starting with VALENN = 4! = 24
Words starting with VALENS = 4! = 24
Words starting with VALENTE = 3! = 6
Words starting with VALENTIE = 2! = 2
CP of 1 toffees = 1552/3880 = Rs. 0.4
SP of 1 toffees for 25% profit = 0.4*1.25 = Rs. 0.5
So in 1552 Rupess how many toffees should be sold = 1552/0.5 = 3104
Divide Rs. 5551 into 3 parts so that their amount after 2,3 and 4 years respectively may be equal, the rate of interest being 5% per annum at simple interest. The second part is
Let the parts be x, y and z
x + (x * 2 * 5/100) = y + (y * 3 * 5/100) = z + (z * 4 * 5/100)
11x/10 = 23y/20 = 6z/5 = k
x = 10k/11, y = 20k/23, z = 5k/6
But x + y + z = 5551
10k/11 + 20k/23 + 5k/6 = 5551
k = 2125.2
y = (20/23)*2125.2 = 1848
Hence, the second part is Rs. 1848
There are 11 numbers divisible by 9 between 1 and 100, and 25 numbers divisible by 4 between 1 and 100.
So there are 11 + 25 = 36, so 36 numbers divisible by one or the other, but this also includes every number which is divisible by both 9 and 4 twice.
So, for example, 36 and 72 is counted once as a number divisible by 9, and then again as a number divisible by 4. Count of such number which are counted twice 2
Placed in Infosys With Help for M4Maths
Thank you :) :)
Ankush Bansal1 year ago
I got successfully placed in TCS pool drive. Thank you M4 Maths
Naveen Kumar1 year ago
Search for this page
m4maths 11. in 6 years, raj’s father will be twice raj’s a 57,93,121,124,133 how to find the sequence of 1, 9, 54, 270,....... http://m4maths.com maths trick what is the next number of the following sequence